- RI&E

Een scopetoets van de RI&E, wat is dat nou?

Nieuwe RI&E

Per 1 juli 2022 zijn de nieuwe certificeringseisen van kracht gegaan voor de toetsing en toetser van de RI&E en het plan van aanpak. Deze eisen hebben ook gevolgen voor de RI&E en het plan van aanpak. De nieuwe eisen zorgen voor veel vragen en onduidelijkheden. Met dit artikel geven we antwoorden op de meest gestelde vragen.

Waarom deze verandering?

Het niveau van de RI&E kon vaak worden verbeterd. Iedere arbokerndeskundige (hogere veiligheidskundige (HVK), de arbeidshygiënist en arbeids- en organisatiedeskundige (A&O-er) mocht een RI&E maken en toetsen. Dat was raar omdat bijvoorbeeld een veiligheidskundige, die verstand heeft van arbeidsveiligheid, ook een uitspraak mocht doen over bijvoorbeeld werkdruk. Hier is sinds 1 juli 2022 verandering in gekomen. Een kerndeskundige mag nu alleen nog maar een uitspraak doen over risico’s waarvan hij kennis heeft. Door meer deskundigheid hoopt de wetgever het niveau van de RI&E omhoog te brengen. Omdat de RI&E de basis is voor het arbobeleid, is de verwachting dat hiermee ook het arbobeleid (en implementatie van dit beleid) wordt verbeterd. 

Wat is het verschil tussen een systeemtoets en scopetoets?

De toetsing van de RI&E wordt...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 245,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!