Menopauze – Overgangsklachten bespreekbaar maken

Overgang

Hoewel de menopauze en de bijbehorende overgangsklachten geregeld onderwerp van gesprek zijn, rust er nog steeds een taboe op. Welke rol is weggelegd voor de werkgever? Bedrijfsarts Van Kruysbergen geeft tekst en uitleg.

Inleiding

De aandacht voor de menopauze en de bijbehorende overgangsklachten neemt toe. Dat blijkt uit de verschillende werkgroepen die actief zijn op het onderwerp overgang en werk zoals de OVAL, NVAB en NVOG. Ook het consortium met het AMC heeft een grote subsidie toegekend gekregen voor het doen van onderzoek. 

Een van de redenen voor deze toenemende aandacht is dat het aandeel van vrouwen die op de arbeidsmarkt blijven toeneemt. Er zijn ongeveer 1,5 miljoen vrouwen in deze leeftijd werkzaam, waarvan 80% in meer of mindere mate klachten heeft.

Veel voorkomende klachten

Wat veel vrouwen, werkgevers en bedrijfsartsen niet weten is dat er heel veel verschillende klachten zijn die een relatie met de overgang/menopauze kunnen hebben. Opvliegers zijn hier de meest bekende van. Het begint vaak met het onregelmatiger worden van de menstruatie, maar dat hoeft niet. Je kunt echt al wel overgangsgerelateerde klachten hebben als de cyclus nog regelmatig is. 

Een misverstand is...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 245,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Gezondheidsmanagement