Trillingen: wat & hoe

Trillingen: wat & hoe

Trillingen in werksituaties oftewel trillingen en schokken. Er bestaan namelijk maar weinig werksituaties waarin werknemers uitsluitend blootstaan aan één en dezelfde soort trillingen. Ze veroorzaken gezondheidsschade en verhogen veiligheidsrisico's. Wat zijn de gevaren en wat kun jij doen als preventiemedewerker?

 

Onderzoek en praktijk hebben inmiddels ruimschoots aangetoond dat trillingen en schokken schade kunnen veroorzaken en dat werknemers die hieraan bloot staan vaak gezondheidsklachten oplopen. Alleen is niet altijd duidelijk welke gezondheidsschade ontstaat, wanneer en hoe je die objectief kunt diagnosticeren. Misschien is dat de reden waarom het risico dat trillingen en schokken met zich meebrengt in de praktijk niet veel aandacht krijgt en de noodzaak tot preventie weinig prioriteit kent.

Beroepsziektes door trillingen en schokken

In tegenstelling tot de blootstelling aan hard geluid weten de meeste werknemers wel dat je daar gezondheidsschade van kan oplopen (doof van kan worden). Ook weet men wel dat als je heel hard met je auto over een verkeersdrempel rijdt dit gevolgen zal hebben. Maar dat het tintelende gevoel in de handen, dat optreedt na langere tijd met een...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 245,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Gezondheidsmanagement