Week van de teek

WEEK VAN DE TEEK 15 tot en met 21 april.

De Week van de Teek wordt jaarlijks in het vroege voorjaar georganiseerd door een omvangrijke groep landelijke samenwerkende organisaties. Hiervoor is een speciale Week-van-de-teek website geopend.

Werkenden in de agrarische en groene sectoren spelen een belangrijke rol in de totstandkoming en het in stand houden van groene recreatieplekken en - gebieden als tuinen, parken, bos en natuurgebieden. Iedereen die beroepsmatig in het groen komt doet er goed aan om aandacht te besteden aan teken en tekenbeten en aan de mogelijke gevolgen van de ziekte van Lyme.

De website geeft antwoord op vragen als: Wat zijn de risico's? Hoe kan ik mij het beste beschermen? Wat moet ik doen als ik toch een beet heb opgelopen? Ook worden tips en richtlijnen gegeven voor werknemers en werkgevers. Uiteraard bevat deze site ook veel informatie voor recreatieve groengenieters.

Het RIVM heeft de toolkit over teken en de ziekte van Lyme  geactualiseerd met o.a. nieuw fotomateriaal, een Powerpointpresentatie en links naar de serious game 'Teek Control'  en de website tekenradar.nl. CUMELA Nederland heeft een tekentoolbox voor de medewerkers in de loonwerksector en er is weer veel informatie te vinden op de interactieve website van de Natuurkalender. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de landschappen besteden extra aandacht aan voorlichting aan medewerkers, vrijwilligers en bezoekers. Veel werknemers- en werkgeversorganisaties in de agrarische en groene sectoren plaatsen artikelen over de teek in hun vakbladen en digitale nieuwsbrieven. STIGAS heeft samen met het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn een tekenpoli geopend.

De week van de teek is een initiatief van een grote groep samenwerkende organisaties:

Krachtenbundeling
De ‘Week van de Teek’ komt tot stand door een unieke krachtenbundeling van Stigas (Stichting Gezondheidszorg Agrarische Sectoren), het RIVM (Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu), de Natuurkalender, ArboVitale, 365/ArboNed, Arbo Unie, Wageningen University, Het Bosschap, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Landschapsbeheer Drenthe, Geldersch Landschap Geldersche Kastelen, FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen, KNJV (Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging), GGD-en, KIZA (Kennissysteem infectieziekten en arbeid), Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB), VHG Branchevereniging (hoveniers en groenvoorzieners), CUMELA Nederland (brancheorganisatie voor de bedrijven die actief zijn in cultuurtechnische werken en grondverzet, meststoffendistributie en loonwerk agrarisch), de Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten en de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht (KNVvN).

De coördinatie ligt bij STIGAS, voor meer informatie: info@stigas.nl
 

Gezondheidsmanagement