- RI&E

Stress op het werk te lijf met een gerichte aanpak

stress op het werk

Stress en werk is een veelbesproken onderwerp. Hoe kan je als organisatie het welzijn van de werknemers verbeteren? Wat is er binnen een organisatie precies nodig om een succesvolle, gerichte aanpak te realiseren? De laatste inzichten over stress op de werkvloer op een rij.

Kijk je naar de literatuur over stress en werk dan blijkt er veel te vinden. Het betreft dan modellen die de aanwezigheid van stress bij werknemers kunnen verklaren. Het gaat dan om diverse en uiteenlopende onderwerpen die vanuit verschillende invalshoeken worden bekeken. Een gemis is dat de literatuur over achterliggende oorzaken nogal mager is.

Verbetermogelijkheden

Dat maakt gerichte advisering over de aanpak ervan lastig. En, zoals uit veel RI&E’s blijkt: te lastig. Het meest voorkomende advies is: laat de leidinggevenden de stress en werkdruk bespreken in hun teams. Veel successen worden niet gemeld. Managers, HR en ICT houden niet van een lijst met narigheden. Ikzelf mocht voor de FNV, jaren geleden, uitzoeken waarom slechts 2 procent van de werkdrukaanpakken tot verbetering leidde. Ik vond toen dat het inventariseren van de problemen averechts werkte: het inventariseren van verbetermogelijkheden en...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 245,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!