Drie methodes die je helpen bij een goed arbobeleid

Beleid en overheid
Gebruikmaken van BIM’s en andere effectieve methodes
Achtergrondartikel

Via internet zijn er vele checklisten en andere informatie te vinden die de preventiemedewerker kunnen helpen bij de uitvoering van het arbobeleid. De kwaliteit van deze checklisten varieert sterk. In dit artikel worden drie methodes gepresenteerd die de preventiemedewerker kan gebruiken en die van goede kwaliteit zijn.

Basis Inspectie Modules
Bij de handhaving van de Arbowet maken inspecteurs van de Inspectie SZW gebruik van zogenoemde ‘Basis Inspectie Modules’ (BIM’s). Een BIM geeft beknopt aan op welke punten de inspecteur bij de handhaving van een wettelijke Arbo-verplichting inspecteert.

Elke BIM bestaat uit een korte toelichting. Hierin is onder andere opgenomen wat het toepassingsgebied is (waarop heeft de BIM betrekking), door wie de BIM ontwikkeld is, het vereiste kennisniveau om de BIM te gebruiken en enkele literatuurverwijzingen.

Van een aanzienlijk aantal onderwerpen is de Basis Inspectie Module inmiddels beschikbaar. Hieronder zijn er kort enkele titels vermeld:

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan voor

€ 236,00

p/jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet-en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Lees meer op overzichtspagina Preventie