Minder op kantoor werken maakt gelukkig

Het nieuwe werken
Nieuwsartikel
Ruim de helft van de medewerkers voelt zich door de werkgever gestimuleerd om buiten kantoor te werken. Aan de techniek zal het niet liggen; 84,6% zegt voldoende technische ondersteuning te krijgen om elders te werken, en mag er desgewenst ook eigen apparatuur voor gebruiken.

Nederlandse kantoormedewerkers doen hun werk steeds vaker buiten kantoor. De medewerkers die dat doen zijn daardoor in de afgelopen twee jaar naar eigen zeggen gelukkiger en productiever geworden.

Een derde van de Nederlandse kantoormedewerkers zit elke dag achter hetzelfde bureau, maar van de resterende werknemers is ruim de helft in de afgelopen twee jaar steeds meer buiten kantoor gaan werken, slechts 10,3% is weer vaker op kantoor te vinden. Dat blijkt uit onderzoek onder 450 Nederlandse kantoormedewerkers, uitgevoerd in opdracht van softwarebedrijf Citrix.

Werk en privé scheiden vindt 66,8% van de respondenten belangrijk. Toch geeft 73% aan dat geregeld elders kunnen werken een positief effect heeft op hun werk-privé balans. Werknemers uit alle gezinssituaties, leeftijdsgroepen en functieniveaus geven aan dat ze er gelukkiger van worden en dat het hun productiviteit ten goede komt.

Ruim de helft van de respondenten zegt dat ze, door vaker buiten kantoor te werken, een minder vast ritme in hun leven hebben, maar slechts een minderheid ervaart daar negatieve effecten van. Buiten vaste werktijden werken vindt bijna twee derde van de werknemers wél een probleem. Ruim de helft van de medewerkers voelt zich door de werkgever gestimuleerd om buiten kantoor te werken. Aan de techniek zal het niet liggen; 84,6% zegt voldoende technische ondersteuning te krijgen om elders te werken, en mag er desgewenst ook eigen apparatuur voor gebruiken.

Werk tijdens vakantie
Tijdens een normale werkweek zijn Nederlanders graag flexibel, maar in de vakantie ligt dat duidelijk anders. Driekwart van de kantoorwerkers in dit onderzoek is op vakantie niet bereikbaar voor klanten. Voor collega’s maken de meesten een uitzondering, maar het moet dan wel echt dringend zijn. Werkmail lezen op vakantie is tot daar aan toe, maar mail beantwoorden doet maar tien procent.

Een kwart van de respondenten is tijdens de vakantie echt helemaal niet met werk bezig. Vooral managers hebben er weinig moeite mee om op vakantie werk mee te nemen als dit zo uitkomt: vier op de tien topmanagers vindt dat normaal. Onder ‘gewone’ medewerkers ziet maar tien procent daar heil in.

Een derde van de topmanagers geeft ook aan tijdens de vakantie gewoon door te werken, maar dan op een wat lager pitje. Het zijn dan ook vooral de topmanagers die bij het boeken van hun vakantie vooraf controleren of op de bestemming voldoende voorzieningen (zoals WiFi en elektriciteit) aanwezig zijn om te kunnen werken als dat nodig is.

Bron: Citrix

Lees meer op overzichtspagina Preventie