Dodelijk ongeval & de RI&E

Dodelijk ongeval en de RI&E

Er vindt een dodelijk ongeval plaats bij een bedrijf waar je als deskundige een RI&E hebt uitgevoerd. Waar krijg je mee te maken? 

Najaar 2023 

Dat was even schrikken. Ik kreeg een telefoontje van een inspecteur van de Nederlandse arbeidsinspectie. Hij vroeg me of ik de persoon was die een RI&E had uitgevoerd bij een bedrijf waar een dodelijk ongeval had plaatsgevonden. 

De vraag was of ik bedrijf X kende en of ik daar een paar jaar eerder als externe arbokerndeskundige een RI&E had uitgevoerd? Dat was ik inderdaad. En of ik naar een kantoor van de Nederlandse Arbeidsinspectie wilde komen? Ik was geen verdachte in het onderzoek, werd er nog bij vermeld, ik zou gehoord worden als getuige. ‘Mijn RI&E’ was de meest recente die het bedrijf had, ook al was deze inmiddels een aantal jaar oud.

Een paar jaar eerder…

Het was een paar jaar geleden dat ik er was geweest, maar ik kon me nog wel het een en ander herinneren. Ik had destijds de RI&E uitgevoerd volgens ‘het boekje’, althans volgens de werkwijze die wij hadden ontwikkeld binnen het adviesbureau. En dan toch zo’n ernstig incident… Wat was dan het nut van de RI&E vroeg ik me af. Had die überhaupt nut gehad? Was er wat mee gedaan?

Het...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 245,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Werkwijze