Zorg voor gelijke behandeling en kansen op de arbeidsmarkt

Zorg voor gelijke behandeling en kansen op de arbeidsmarkt

Gelijke behandeling in gelijke gevallen en gelijke kansen op de arbeidsmarkt: dat is voor lang niet iedereen in Nederland vanzelfsprekend. En dat is onverteerbaar. Er dient daarom doortastend te worden opgetreden tegen arbeidsmarktdiscriminatie en discriminatie op de werkvloer. De beste benadering is een integrale aanpak waarbij handhaving, onderzoek en bewustwordingscampagnes worden gecombineerd. Ook de preventiemedewerker heeft een belangrijke rol in het voorkomen van discriminatie op de werkvloer. 

Wanneer discriminatie plaatsvindt op de werkvloer spreken we van arbeidsdiscriminatie. Wanneer discriminatie echter verhindert dat mensen gelijke kansen krijgen in het toetreden van de arbeidsmarkt, spreken we van arbeidsmarktdiscriminatie. Dit laatste heeft dus voornamelijk betrekking op werving en selectie van bedrijven en organisaties. Wanneer de wervings- en selectieprocedures niet zorgvuldig en anti-discriminatoir worden ingericht, kunnen bepaalde groepen mensen bewust of onbewust worden uitgesloten van deelname aan de arbeidsmarkt. 

Wanneer is iets discriminatie?

In artikel 1 van de Grondwet staat dat iedereen die zich in Nederland bevindt in gelijke gevallen gelijk...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 236,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!