Zijn persoonlijkheidstesten op het werk AVG-proof?

Zijn persoonlijkheidstesten op het werk AVG-proof?

Persoonlijkheidsanalyses en -testen op de werkvloer. Al eerder schreven we over de risico’s en vereisten van deze testen op het werk. Maar hoe zit het eigenlijk juridisch? Mag je zomaar persoonlijkheidstesten afnemen en delen in een team? Jurist Joost Knaap zoekt uit of het invullen van vragenlijsten voor een persoonlijkheidsanalyse op het werk en of een teambuildingssessie wel AVG-proof is.  

Een belangrijk criterium bij de vraag of een persoonlijkheidsanalyse of assessment is toegestaan is of er wel daadwerkelijk sprake is van vrije toestemming van de deelnemer. Zo deed de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in 2017 onderzoek naar het bedrijf BrainCompass en komt in een rapport tot de conclusie dat het bedrijf onrechtmatig assessments verricht in opdracht van werkgevers. 

Praktijkvoorbeeld: BrainCompass

Voor een vanaf bedrag van 999,- euro stelde BrainCompass een persoonlijk en biologische profiel (waarvoor DNA werd afgenomen) op van de deelnemers aan het assessment. 

Het bedrijf omschrijft zijn werkwijze op de eigen website als volgt: ‘Een neurowetenschappelijk gevalideerde ontwikkel-assessment en unieke DNA analyse vormen de basis van het BrainCompass. Met dit persoonlijke en...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 245,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Algemeen sociale veiligheid