Rouw op de werkvloer

Rouw op de werkvloer

Opeens, maar soms ook verwacht, komt het bericht dat een van de medewerkers overleden is. Of iemand uit het gezin van een medewerker. Je schrikt er altijd van en daarna komt de vraag: wat nu?

"Voor rouw bestaat geen one-size-fits all. Maar wat voor iedereen geldt, is dat rouw op het werk aandacht verdient. Een luisterend oor, om te ontdekken wat iemand nodig heeft om op een goede en duurzamen manier weer aan het werk te gaan. Maatwerk dus."

Uit: Rouw op de werkvloer, CNV

Maatwerk

We kunnen wettelijk dingen regelen en dat moet ook. Belangrijk is dat die regelingen flexibel toegepast worden. Mensen passen niet allemaal in dezelfde mal. Dus het belangrijkste instrument is niet de wet of de regelingen die in de CAO opgenomen zijn maar het gesprek met de werknemer. Helderheid over wat het bedrijf hierover heeft vastgesteld is prettig voor de rouwende zeker als dit vergezeld gaat van een gesprek over wat iemand nodig heeft. Zonder te beloven dat alles kan maar wel eerst een verkenning te doen met open vragen. En daarna samen te bespreken wat mogelijk en wenselijk is.

‘Het erkennen van het verlies zonder meteen eisen te stellen is het beste wat een leider kan doen. Bij...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 243,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Hulp en opvang