Eigen Huis kritisch over asbestverbod

De praktijk
Nieuwsartikel

Het verbod op asbestdaken gaat in de ogen van Vereniging Eigen Huis te ver. Dat zegt de belangenbehartiger van Nederlandse huizenbezitters in televisieprogramma EenVandaag. Eigen Huis vindt dat de wet moet worden herzien, omdat de kosten van asbestsanering voor particulieren hoog oplopen. Recente studies nuanceren de risico’s van asbestdaken.

In de zogenoemde asbestwet staat dat alle asbestdaken voor 2025 verwijderd moeten zijn. Volgens Vereniging Eigen Huis houdt het verbod te weinig rekening met recente studies waarin de risico's van asbestdaken worden genuanceerd.

‘Asbesthysterie’
De gevaren van asbest worden vaak overschat. Zo bleek kort geleden uit een onderzoek van TNO en de Radboud Universiteit Nijmegen in opdracht van woningcorporatie Aedes. ‘We moeten oppassen dat er geen asbesthysterie onstaat,’ zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis tegen EenVandaag. ‘Woningeigenaren kunnen voor hoge kosten komen te staan. Offertes met bedragen die in de tienduizenden euro’s liggen, zien wij voorbij komen. Weinig mensen hebben zulke bedragen klaarliggen. Het kan ook pragmatischer en goedkoper. De beschermingsmaatregelen staan volgens het onderzoek niet in verhouding tot de risico’s.’

Het wetsvoorstel dat gebouweigenaren verplicht om voor 2025 hun asbest daken te saneren is al aangenomen door de Tweede Kamer.  De goedkeuring van de Eerste Kamer laat nog op zich wachten, omdat die zich in een hoorzitting met deskundigen beter wil laten informeren.

Ministerie onvermurwbaar 
Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelt niet te willen tornen aan het verbod én de deadline van 2025. ‘Asbestvezels zijn schadelijk voor de gezondheid en kunnen leiden tot vormen van kanker,’ laat het Ministerie in een schriftelijke reactie aan EenVandaag weten. ‘Vezels komen vrij als het asbestdak verweert. Uit onderzoeken van TNO blijkt dat verwering van asbestdaken al optreedt bij asbestdaken van vijftien jaar oud. Omdat toepassing van asbest sinds 1994 verboden is, zijn alle daken in 2024 tenminste dertig jaar oud. Het is dus echt tijd om die daken te vervangen.’ Het Ministerie zegt samen met provincies wel te werken aan een fonds dat leningen moet gaan verstrekken aan woningbezitters met een kleine portemonnee.

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/eigen-huis-wil-af-van-asbestwet/

Lees ook Asbest verwijderen kan met minder veiligheidsmaatregelen op Arbeidsveiligheid.net. 

 

Lees meer op overzichtspagina Preventie