Helft werknemers gaat energieloos naar huis

De praktijk
Nieuwsartikel

Meer dan vijftig procent van de werknemers komt meerdere keren per maand futloos thuis na een werkdag. Dat blijkt uit onderzoek van Zorg van De Zaak.

Om ervoor de zorgen dat het brein van werknemers meer tot rust komt en dat werknemers niet aanhoudende symptomen krijgen als vermoeidheid, concentratieproblemen en futloosheid, startte Zorg van de Zaak recent de campagne ‘Breinvriendelijk werken’. Uit dat blijkt ook dat 19% van de werknemers zelfs meerdere keren per week vermoeid naar huis gaat. Ook heeft 63% meerdere keren per maand moeite om zich te concentreren, voor 26% geldt zelfs dat dit wekelijks meerdere malen is. De noodzaak van de campagne, blijkt verder uit het feit dat 42% van de werknemers meerdere keren per maand minder werkplezier heeft en uit dat een derde van werkgevers een onvoldoende krijgt voor breinvriendelijk werken.

Oorzaak
Volgens Ulrika Leons, directeur van Skils en psycholoog bij de GZ, kent het brein meerdere stadia bij mentale inspanningen, zo meldt zij tijdens een interview met Managersonline.nl. Hierbij gaat het eerst om dagdromen, dat niet taakgericht is. Vervolgens om de switchmodus, waarbij werknemers een aantal eenvoudige taken door elkaar doen. Bij de laatste versnelling ligt de aandacht volop op één complexe taak en creatief denkwerk. Leons ziet de volgende oorzaak: “De digitalisering, het altijd aanstaan en het voortdurend verleggen van de aandacht van de ene opdracht naar de andere en regelmatige afleiding zorgen voor een zware belasting en ontregeling van het brein. Daarmee neemt het aantal rustmomenten voor het brein af.” Het brein raakt hierdoor gewend aan de tweede versnelling waardoor het moelijker is om te focussen.

Wat zijn hiervoor de oplossingen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om meer rust te creëren voor werknemers. Uit het onderzoek komt naar voren dat 22% van de werknemers behoefte heeft aan speciale kamers waarin zij in alle rust kunnen werken. 24% wil de ruimte hebben om thuis te kunnen werken. En voor 21% van de werknemers geldt dat er behoefte is aan gedragsregels op de werkvloer waarbij collega’s elkaar niet storen. Hiervoor is het noodzakelijk dat organisaties mogelijkheden aanbieden en gedragsregels opstellen, zodat werknemers zich in alle rust kunnen focussen en niet oververmoeid raken.

Bron: Managersonline.nl en Zorg van de Zaak

Lees meer op overzichtspagina Preventie