Muziek verstoort probleemoplossend vermogen.

De praktijk
Nieuwsartikel
lawaai kantoor, muziek tijdens werk

De opvatting dat luisteren naar muziek de creativiteit ten goede komt, klopt niet. Je presteert beter in stilte, blijkt uit Zweeds / Brits onderzoek.

Psychologen van Zweedse en Britse universiteiten onderzochten de impact van achtergrondmuziek op creatieve prestaties van mensen. Ze lieten proefpersonen enkele verbale taakjes doen, bijvoorbeeld een woordraadsel oplossen. Daarbij keken ze naar de prestaties wanneer de taken werden uitgevoerd in een rustige omgeving of tijdens blootstelling aan muziek.

Het vermogen van mensen om taken uit te voeren die verbale creativiteit vergen, bleek aanzienlijk te verminderen door het luisteren naar achtergrondmuziek. Daarbij maakt het niet uit of er naar liedjes of naar instrumentale muziek werd geluisterd. Achtergrondgeluiden uit de bibliotheek, gelijkmatig geroesemoes, had geen impact.  

Alternatief voor kantoorlawaai

Uit bovenstaande kun je concluderen dat het luisteren naar muziek om te ontsnappen aan het lawaai in een kantoortuin wellicht geen goed idee is. Een alternatief is deze band met bruin geluid. Goed voor tien uur concentratie. Met dank aan De Bicker. 

Bron: Sciency Daily   

Lees meer op overzichtspagina Preventie