Technologische innovatie leidt tot stress

De praktijk
Nieuwsartikel

Twintig procent van de kantoormedewerkers ervaart werkstress door technologische innovaties. Dat blijkt uit onderzoek van Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO). Intermediair zocht uit at deze cijfers betekenen.

Intermediair ondervraagt in haar artikel onder andere Janita van Beers, bestuurslid van NBPO. Die erkent dat de cijfers om meer onderzoek vragen. Mannen zouden bijvoorbeeld meer last hebben van technologische vernieuwingen dan vrouwen (24 procent versus 17 procent). Daarbij zou minder dan de helft van de ondervraagden vinden dat de technologische ontwikkelingen iets bijdragen aan de arbeidsproductiviteit. Het leidt zelfs tot méér werk, vindt 15 procent.

Voorkom stress met opleiding
Een oorzaak voor de negativiteit rondom de innovaties licht bij het gebrek aan trainingen bij nieuwe lanceringen. Dit leidt tot nadelige consequenties voor het werk en zelfs voor de gezondheid. Medewerkers die snelle veranderende technologie niet goed bij kunnen houden en daardoor langdurig werkstress ervaren, lopen het risico op een burn-out. NBPO-voorzitter Anke Algera vindt dit zorgelijk en onnodig, zegt ze tegen Intermediair. ‘Stress kan voorkomen worden als werkgevers en werknemers goed voorbereid zijn op technologische vernieuwingen.’ Onervarenheid en drukte leiden ertoe dat bijna dertig procent van de ondervraagden überhaupt niet toekomt aan het gebruiken van de nieuwe tools.

De andere kant
Overigens vindt zeventig procent van de ondervraagden dat de technologische ontwikkelingen wél iets toevoegen aan de motivatie op de werkvloer en de efficiëntie van de processen. Zestig procent vindt het werk zelfs makkelijker worden en 29 procent ook nog eens leuker met nieuwe technische snufjes. Hoe dan ook is het volgens Algera belangrijk om met je werkgever in gesprek te gaan als je denkt de ontwikkelingen niet bij te kunnen benen, zodat hij of zij direct actie kan ondernemen. ‘Vraag gewoon om extra uitleg of een cursus of online tutorial als een tool of toepassing onduidelijk is. Daar zijn jij en je werkgever bij gebaat.’

Meer onderzoek nodig
In het artikel van Intermediair komt ook arbeidssocioloog Fabian Dekker aan het woord. Hij komt terug op het grote verschil tussen mannen en vrouwen, qua hinder van de technologische innovaties. Hij vindt het ook gek dat mannen dat meer last van hebben dan vrouwen. Nader onderzoek naar verklaringen en uitsplitsing naar leeftijd en sector is ook volgens hem nodig. ‘Uit onderzoek naar angst voor technologie blijkt dat vrouwen daar meer last van hebben dan mannen. Dat is verklaarbaar, omdat zij meer in administratieve beroepen zitten, en daar heeft natuurlijk een kaalslag plaatsgevonden.’

Bron: Intermediair.nl

Lees meer op overzichtspagina Preventie