Tientallen hulpverleners rond jaarwisseling belaagd

De praktijk
Nieuwsartikel
Op meerdere plekken in Nederland werden hulpverleners bekogeld met vuurwerk.

Medewerkers van de ambulance, brandweer en politie zijn de afgelopen jaarwisseling tijdens het uitvoeren van hun ambt op diverse plaatsen in Nederland belaagd, gehinderd en zelfs met vuurwerk bekogeld. Een meerderheid in de gemeenteraad van Rotterdam is voor het afsteken van consumentenvuurwerk meldt de NOS. Hiermee lijkt Rotterdam als eerste van de vier grote steden op een algeheel vuurwerkverbod af te gaan.

De gemeente Amsterdam kwam op nieuwjaarsdag met een statement naar aanleiding van incidenten tegen hulpverleners. De vijfhoek van de hoofdstad, bestaande uit burgemeester, OM, politie, brandweer en de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie (GHOR) benadrukt dat alle geweldsincidenten altijd hun aandacht krijgen, maar dat de agressie zich ook richt tegen de personen die te hulp schieten. Dat is schandalig en onacceptabel, vindt de vijfhoek.

Incidenten
Op meerdere plekken in Nederland werden hulpverleners bekogeld met vuurwerk. In Zaandam werden drie arrestaties verricht nadat politie en brandweer met zwaar vuurwerk werden bestookt. Een twintigtal jongeren bekogelde op oudjaarsavond in Ede de brandweer met vuurwerk. De hulpverleners waren op dat moment bezig met het blussen van aangestoken autobranden.

In Oost-Groningen was het zowel raak in Nieuwe Pekela als in Muntendam. Terwijl de brandweer in Nieuwe Pekela een brandje stond te blussen, werd er door omstanders een vuurwerkbom onder de brandweerwagen. Hierbij raakte een agente lichtgewond in het gezicht. Politieagenten die hulp aan het verlenen waren bij een woningbrand in Muntendam werden beschoten met een lawinepijl.

Bron: Gemeente Amsterdam en NOS

Lees meer op overzichtspagina Preventie