Universele taal moet veiligheid bouw vergroten

De praktijk
Nieuwsartikel
Bouwspraak is een universele ‘taal’ om de veiligheid in de bouw- en infrasector te vergroten.

Communicatie is een enorm belangrijk aspect om de veiligheid op arbeidsplaatsen te waarborgen. Nederlands is allang niet meer de enige taal op bouwplaatsen. Om toch voor eenduidige communicatie te zorgen in de bouw, introduceert de sector een universele taal: Bouwspraak.

Veiligheid begint met eenduidige communicatie. Werknemers dragen gehoorbescherming en Nederlands is niet meer de enige taal op de bouwplaats. Bouwspraak is een universele ‘taal’ om de veiligheid in de bouw- en infrasector te vergroten. Door middel van eenvoudige en herkenbare gebaren kunnen werknemers ondanks een eventuele taalbarrière effectief communiceren. Maar ook als er sprake is van veel omgevingslawaai. De verschillende (hand)gebaren worden op de website www.bouwspraak.nl getoond en toegelicht.

Hans Crombeen, bestuurder FNV Bouwen & Wonen, legt uit waarom Bouwspraak zo belangrijk is: ‘Vorig jaar hebben we als FNV cao-gesprekken gevoerd met onze mensen in de bouw. Jullie gaven aan dat je wilt kunnen communiceren met alle collega’s op de bouwplaats, omdat anders de veiligheid in gevaar komt. Bouwspraak komt voort uit de afspraken die we gemaakt hebben. Ik ben blij dat we op deze manier kunnen bijdragen aan jouw veiligheid op de bouwplaats.’

Acht talen
Het gaat om een aantal veelal signalerende gebaren, bedoeld om elkaar snel en eenvoudig te attenderen op onveilige situaties. Denk bijvoorbeeld aan gebaren voor: Help, Stop, Naar beneden en Naar voren. De website is beschikbaar in acht talen. Naast Nederlands en Engels is de app in het Bulgaars, Duits, Hongaars, Pools, Roemeens en Turks beschikbaar.

Met Bouwspraak maakt de sector een stap om de veiligheid in de Bouw & Infra te vergroten. Veiligheid begint met heldere, universele communicatie voor en door iedereen. De werkgeversorganisaties zijn blij met deze belangrijke stap op weg naar een veiligere bouwplaats. De bouw móet veiliger!

Samen veilig werken
Ook werknemersorganisaties als FNV en CNV zijn erg ingenomen met het initiatief. Zij streven al jarenlang naar meer veiligheid op bouwplaatsen en het naleven van de veiligheidsvoorschriften. Spraakverwarring en ruis op de lijn vanwege ronkende machines spelen daarin een cruciale rol. Bouwspraak is een mooie uitwerking van de cao-afspraak.

Met Bouwspraak slaan de sectorpartijen FNV Bouwen & Wonen, CNV Vakmensen, Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland, Vereniging van Waterbouwers en NVB de handen ineen voor een veilige sector. Zij onderschrijven het belang van samen veilig werken en zijn trots op de samenwerking.

Bron: Bouwend Nederland

Lees meer op overzichtspagina Preventie