Weinig verzuim werknemers bij ziekte

De praktijk
Nieuwsartikel

57 procent van de werknemers gaat ziek naar het werk, omdat ze zich te verantwoordelijk voelen om een dag thuis te blijven of omdat ze bang zijn voor ontslag. Dat blijkt uit de HR Marktmonitor 2018, een arbeidsmarktonderzoek van uitzendbureau Unique en onderzoeksbureau Motivaction onder ruim 2.300 werknemers en meer dan 2.000 werkgevers in het groot- en mkb-bedrijf.

De meeste werkgevers vinden dat hun personeel teveel verantwoordelijkheidsgevoel heeft. 51 procent van het grootbedrijf en zelfs 65 procent van het mkb bevestigt dat dit de reden is dat medewerkers ondanks ziekte toch komen werken. Overigens ziet tien procent van de werkgevers in het grootbedrijf verzuim door ziekte als falen. Mkb’ers zijn hier milder in; zij vinden slechts in zes procent van de gevallen dat de werknemer zich aanstelt als hij thuisblijft.

Losser beleid
Hoe dan ook blijven werkgevers, vooral bij grote bedrijven, streng. Ze zijn namelijk bang dat werknemers zich bij een ruimer verzuimbeleid vaker ziekmelden. Medewerkers zijn het daar grotendeels mee oneens (70 procent) en zouden ook bij een soepeler beleid gewoon naar hun werk gaan.  

Stress, stress, stress
Zoals verwacht blijven veruit de meeste werknemers, bijna een kwart, thuis als gevolg van werkstress. Elf procent verzuimt wegens een stressvolle thuissituatie en negen procent geeft ontevredenheid over het werk op als oorzaak. Vijf procent van de ondervraagden verzuimde als gevolg van een ongezonde levensstijl en de overige 54 procent gaf geen reden op voor hun verzuim.

Bron: AD en Managersonline

Lees meer op overzichtspagina Preventie