Arbodienstverlening: voorkomen van verzuim door meer aandacht voor preventie

Bedrijfsarts

Veel bedrijven hebben te maken met een hoog verzuim. Hierdoor zijn er minder medewerkers aanwezig om het werk te doen. Daar komt het tekort aan medewerkers door openstaande vacatures nog bij. Als bedrijf kun je hiermee aan de slag, bijvoorbeeld door na te denken over hoe je je bedrijf aantrekkelijk kunt maken of houden voor nieuwe en huidige medewerkers. Een onderdeel hiervan is werken aan beleid duurzame inzetbaarheid waarbij voorkomen van verzuim centraal staat. Dit hoef je als bedrijf niet alleen te doen. Je kunt je ondersteuning en advies organiseren door het inhuren van een arbodienst of arbodienstverleners. Al sinds 2017 wordt vanuit de Arbowet geprobeerd de focus van deze ondersteuning meer te leggen op preventie van verzuim in plaats van alle aandacht te richten op de re-integratie van zieke medewerkers.

In het verplichte basiscontract met een arbodienst of arbodienstverlener(s) moet sinds juli 2018 in elk geval het volgende zijn opgenomen (Arbowet, artikel 14):

  1. Het toetsen van en adviseren over de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) door één of meerdere gecertificeerde arbokerndeskundige of bedrijfsarts
  2. Het adviseren bij de begeleiding van zieke medewerkers...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 245,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Duurzame inzetbaarheid