Frequent verzuim

Frequent verzuim

Bij veel organisaties is het frequent verzuim toegenomen. Dit is een zorgelijke ontwikkeling. Dit artikel gaat nader in op de achtergronden van frequent verzuim en wat je hier aan kunt doen.

Wat is frequent verzuim?

Vanaf de derde verzuimmelding wordt gesproken over frequent verzuim. Gemiddeld verzuimt elke werkende Nederlander een keer per kalenderjaar. Afhankelijk van de branche kan het iets hoger of lager zijn, bijvoorbeeld 0,8 of 1,2. Zelfs in coronatijd was het niet veel hoger. Er waren weliswaar meer verzuimmeldingen als gevolg van corona maar onder andere het thuiswerken zorgde juist voor minder verzuimmeldingen. Oftewel het een hief het ander op.

Waarom drie: een keer verzuimen kan gebeuren. Soms heb je pech dat er in korte tijd een tweede verzuimmelding plaatsvindt. Bijvoorbeeld griep en later een blessure opgedaan door het sporten. Maar bij de 3de verzuimmelding is het zaak om hier nader op in te gaan. Wat maakt dat iemand drie keer verzuimt?

Sommige bedrijven gaan direct na de derde verzuimmelding het gesprek aan. Bij andere organisaties gebeurt het na de derde, dus bij de vierde verzuimmelding. Maak hier intern een heldere afspraak over.

Te hoge of te

...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 245,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Duurzame inzetbaarheid