Hitte en (thuis)werken

Na de thuiswerkadviezen in coronatijd is het voor werkgevers en werknemers handig om te weten wie verantwoordelijk is voor de arbeidsomstandigheden.

De werkgever heeft in Nederland een zorgplicht, volgens de Arbeidsomstandighedenwet. Is een werkgever verantwoordelijk als werknemers die thuiswerken last hebben van de hitte? De werkgever voldoet aan de zorgplicht, als de werknemer de mogelijkheid krijgt om op een locatie (kantoor) met airconditioning te werken.

Voor werknemers die op kantoor werken valt werken met hoge temperaturen normaal gesproken best mee door de klimaatsystemen en airconditioning op kantoor. Thuis is dat ander. Na de thuiswerkadviezen in coronatijd is het voor werkgevers en werknemers handig om te weten wie verantwoordelijk is voor de arbeidsomstandigheden bij thuiswerken. Daarbij zit een groot verschil tussen vrijwillig en verplicht thuiswerken.

Arbeidsomstandighedenwet

In de Arbeidsomstandighedenwet staat dat de werkgever zijn medewerkers een veilige werkplek moet bieden. In coronatijd schreven wij dat werkgevers verantwoordelijk zijn voor een goede thuiswerkplek als werknemers meer dan 2 uur per dag gebruik maken van die werkplek. In dat geval ging het voornamelijk om beeldschermen en bureaustoelen voor de zithouding.

Over de temperatuur staat in de Arbeidsomstandighedenwet dat vanaf 28 graden Celsius de werkgever moet gaan nadenken over verkoelende maatregelen. Dat geldt voor alle soorten werk, dus ook kantoorwerk. Voor fysieke inspanningen zijn deze temperaturen lager, omdat de gezondheidsrisico’s dan hoger zijn.

Tips en adviezen bij hitte

Geef als werkgever de werknemers tips over veilig thuiswerken met hitte of adviseer ze voornamelijk op kantoor te werken. Kortere werkdagen en eerder op de dag beginnen is een advies om oververhitting en concentratieverlies te voorkomen. Goede ventilatie is belangrijk, maar houdt zoveel mogelijk de warmte buiten de deur. ’s Nachts de ramen open, om de temperatuur binnen laag te krijgen. In de loop van de ochtend ramen en deuren sluiten en de gordijnen aan de zonkant van de woning gebruiken.

Bron: RIVM
 

Rollen en verantwoordelijkheden