Hoe heeft een PMO nut?

Werkwijze

Artikel is herzien op: 17 augustus 2018

Honderdduizenden individuele keuringen en PMO’s worden er jaarlijks uitgevoerd. Zijn deze onderzoeken allemaal nuttig? Het antwoord hierop is niet makkelijk te geven want de praktijk laat ook voorbeelden zien waarbij de toegevoegde waarde onvoldoende blijkt. Dit komt onder meer doordat de relatie met arbeidsrisico’s maar beperkt wordt gelegd. In dit artikel wordt geschetst hoe het PMO zo kan worden ingezet dat het meerwaarde biedt voor organisatie en medewerker.

Het PMO (Preventief Medisch Onderzoek) van medewerkers kan alleen bijdragen tot gezondheidsbevordering als het juiste onderzoek wordt uitgevoerd, op de juiste manier en als daarop de juiste interventies volgen. Het PMO is primair bedoeld voor individuele werkende mensen. Daarnaast kan men met het PMO ook een beeld krijgen van de gezondheid van groepen medewerkers (afdelingen, functiegroepen, maar ook bijvoorbeeld leeftijdsgroepen).

PMO versus PAGO
In de praktijk worden PMO en PAGO door elkaar gebruikt. Wat zijn de verschillen:

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan voor

€ 232,00

p/jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet-en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Lees meer op overzichtspagina RI&E