SeRIEus: ik heb een RI&E of niet?

Werkwijze
Achtergrondartikel
SerRIEus: ik heb een RI&E, of niet?

De RI&E blijft voor veel bedrijven een lastige verplichting, waarbij helaas nog van alles misgaat. Terwijl een goede RI&E het ideale middel is om arbeidsomstandigheden op een gestructureerde manier te verbeteren. Daarom brengt Werk & Veiligheid de reeks SeRIEus: over hoe je de RI&E serieus aanpakt, missers vermijdt en het beste uit dit instrument haalt. Deel 6: Een incomplete RI&E.

In de praktijk blijkt dat een RI&E vaak incompleet is. Terwijl het toch al sinds 1994 wettelijk verplicht is. Hoe komt dat eigenlijk? Tijdens congressen en trainingen wordt mij vaak gevraagd naar RI&E’s te kijken of te beoordelen. Daar zitten goede RI&E’s bij, maar de meesten zijn niet compleet en voldoen niet aan de wettelijke arbo-verplichtingen. Heel vaak staat er in het plan van aanpak nader onderzoek. Bijvoorbeeld nader onderzoek van geluid, machine RIE, blootstelling gevaarlijke stoffen, fysieke belasting of beeldschermwerkplekken. Maar je had toch om een RI&E gevraagd? Niet naar een document waarin staat wat je nog allemaal moet doen…

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan voor

€ 236,00

p/jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet-en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Lees meer op overzichtspagina RI&E