Vrijwel alle bedrijven over de schreef bij gerichte inspectie

Wet- en Regelgeving
Nieuwsartikel
veiligheid, arbeidsinspectie

Bij een gerichte controle van de Inspectie SZW bij 20 horecabedrijven en 9 winkels blijkt dat er bij maar twee bedrijven géén sprake is van overtredingen. De controles werden gehouden in Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Nijmegen.
 
De onderzochte bedrijven zijn geselecteerd omdat zij in het verleden al eerder de wet overtraden of omdat de Inspectie meldingen over deze bedrijven kreeg. Bij een aantal bedrijven werden meerdere overtredingen geconstateerd. Twee horecabedrijven, één uit den Haag en een uit Rotterdam, gingen zelfs op vijf fronten over de schreef. 
 
Rotterdam en Den Haag
Het bedrijf in Rotterdam had twee mensen in dienst die niet mochten werken, betaalde twee werknemers te weinig en betaalde in een geval contant uit. Het bedrijf in Den Haag had eveneens twee mensen in dienst die niet mochten werken. Daarnaast was er twee keer sprake van onderbetaling en was er één persoon in dienst die langer werkte dan wettelijk is toegestaan.
 
En de rest van de bedrijven
In totaal hadden veertien ondernemingen moete met het naleven van de arbeidstijdenwet. Daarnaast lapten zes bedrijven de Wet Arbeid Vreemdelingen aan hun laars en betaalden vijf bedrijven hun werknemers te weinig loon. Bij elf bedrijven wordt er nader onderzoek gedaan naar de naleving van de Wet minimumloon en minimum vakantiebijslag noodzakelijk. Acht bedrijven betaalden het loon handje contantje uit, wat sinds dit jaar niet meer mag. Bovendien hadden meerdere horecaondernemingen minderjarigen in dienst.
 
Bron: Inspectie SZW

Lees meer op overzichtspagina RI&E