Werk stilgelegd in 84 metaalbedrijven

Wet- en Regelgeving
Nieuwsartikel
Veiligheid metaalbedrijven

De Inspectie SZW controleerde in 2016 zo'n 600 metaalbedrijven die nog nooit een controleur op bezoek hadden gehad. In drie gevallen was er zelf aanleiding om direct een boete uit te delen. De Inspectie SZW heeft 84 keer het werk stilgelegd. In metaalbedrijven zijn er relatief veel risico’s op gevaar. Zo zijn er machines die werknemers kunnen pletten of snijden. Bovendien kunnen werknemers geraakt worden door vallende objecten of rondvliegende metaalsplinters. Bij veel bedrijven is er ook sprake van blootstelling aan gevaarlijke stoffen zoals lasrook en uitlaatgassen van dieselmotoren.
 

Boven het gemiddelde 
In de metaalsector gebeuren jaarlijks gemiddeld 92 ongelukken. In andere sectoren ligt dit gemiddeld op 27 ongevallen. Daarom controleert de Inspectie SZW deze sector extra vaak. En met effect, lijkt het. Want bedrijven die vaak een controleur op bezoek krijgen, hebben hun veiligheidsmaatregelen een jaar later vrijwel altijd verbeterd.
 

Tweeduizend keer de mist in
Deze keer gingen de controleurs dus specifiek naar nooit eerder gecontroleerde bedrijven. Samen waren de 487 bedrijven goed voor meer dan tweeduizend overtredingen. 37 ondernemingen begingen zelfs meer dan acht overtredingen. Het vaakst ontbrak bescherming die moet voorkomen dat iemand een bewegend apparaat raakt. Ook was de werkplaats vaak rommelig en onoverzichtelijk, stonden machines op onveilige plekken en was er sprake van valgevaar. 

 

Lees meer op overzichtspagina RI&E