Werknemers Friese pluimveeslachterij in actie tegen werkdruk

De medewerkers hebben ook last van hoge uitstroom van uitzendkrachten. Bijna de helft van de medewerkers is uitzendkracht.

Werknemers van Frisia Foods eisen van de directie maatregelen tegen te hoge werkdruk. Er zou een angstcultuur heersen bij de pluimveeslachterij in het Friese Haulerwijk. De pauzetijden van de werknemers worden in de gaten gehouden, terwijl zij verplichte hygiënische handelingen in die tijd moeten verrichten. Ook is er een hoge uitstroom van uitzendkrachten, waardoor de werkdruk hoog blijft.

De werkdruk bij Frisia is volgens de FNV ontzettend hoog. Pauzes moeten gehaast genomen worden. Er wordt in de gaten gehouden dat medewerkers niet langer dan twintig minuten van hun werkplek wegblijven. ‘Medewerkers moeten in die korte pauze verplicht hygiënische handelingen doen’, zegt Karel de Buijzer van FNV Voedingsindustrie. ‘Die handelingen kostten ongeveer acht minuten van hun eigen tijd, terwijl dit gewoon onder werktijd zou moeten vallen.’ In de petitie eisen de werknemers dan ook dat de pauze pas ingaat na de hygiënische verplichtingen.

Uitstroom uitzendkrachten
De medewerkers hebben ook last van hoge uitstroom van uitzendkrachten. Bijna de helft van de medewerkers is uitzendkracht. Doordat ze nauwelijks begeleiding krijgen en onder hoge druk moeten werken, vertrekken ze snel weer. De Buijzer: ‘Er is voor uitzendkrachten ook geen uitzicht op een contract bij Frisia. Daarom eisen werknemers in de petitie dat bij goed functioneren uitzendkrachten na een jaar in dienst moeten kunnen komen. Dan hoeven er minder nieuwe medewerkers ingewerkt te worden, wat ook weer scheelt in de werkdruk.’

Bij Frisia Foods in Haulerwijk werken 140 mensen. De medewerkers willen erkenning en oplossingen voor de hoge werkdruk, maar ook meer waardering voor hun loyaliteit. Ook willen ze zich weer veilig voelen. Veel medewerkers voelen een angstcultuur en daarom willen ze niet meer alleen op gesprek op kantoor. In de petitie eisen ze daarvoor ondersteuning.

Bron: FNV

Algemeen sociale veiligheid