Europese bedrijven doen te weinig aan stress

Verzuim door stress 50-60%

De meeste Europese bedrijven hebben nog geen procedures voor het omgaan met werkgerelateerde stress en andere psychosociale risico's, ondanks dat deze factoren een steeds grotere bedreiging vormen voor de Europese werknemers. In twee nieuwe rapporten van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) wordt deze situatie onderzocht; er wordt gekeken naar de redenen waarom 74% van de Europese bedrijven nog steeds geen procedures heeft om deze problemen aan te pakken, ondanks het feit dat 79% van de managers in de EU bezorgd is over stress op het werk en 40% vindt dat pesterij en geweld op de werkplek een probleem vormen.

Stress neemt toe
De rapporten verschijnen op het moment dat een toenemend aantal Europese werknemers stressproblemen rapporteert en een recent opinieonderzoek aangeeft dat 80% van de EU-werknemers verwacht dat het stressniveau in de komende vijf jaar zal toenemen.

De gezondheidsproblemen die samenhangen met stress en andere psychosociale risico's zijn welbekend en toch lijkt het erop dat veel Europese bedrijven er moeite mee hebben deze problemen te voorkomen.

Kleine minderheid onderneemt actie
Resultaten uit de Europese bedrijvenenquête over nieuwe en opkomende risico's (ESENER) tonen aan dat slechts 3% van de bedrijven op systematische en veelomvattende manier actie onderneemt tegen psychosociale risico's en dat 12% geen van de in de enquête genoemde belangrijke maatregelen voor het omgaan met psychosociale risico's heeft geïmplementeerd.

50-60% verzuim van psychosociale aard
De rapporten onderzochten de factoren die bedrijven meer kans op succes geven bij het aanpakken van deze kwesties, waaronder de problemen die rechtstreeks door werknemers werden aangekaart en rekening houdend met de mate waarin bedrijven deze serieus nemen: momenteel wordt 50-60% van alle verzuimde werkdagen toegeschreven aan psychosociale risico's, terwijl stoornissen in de geestelijke gezondheid in de EU naar schatting 240 miljard euro per jaar kosten. Bedrijven waar men zich ervan bewust is dat een hoog afwezigheidspercentage nauw samenhangt met psychosociale risico's, zullen eerder geneigd zijn serieuze maatregelen op dit vlak te nemen.

Tegelijkertijd geven de rapporten de obstakels aan waar bedrijven tegenaan lopen wanneer zij psychosociale risico's willen aanpakken, waaronder gebrek aan technische ondersteuning en begeleiding en onvoldoende middelen.

Kloof tussen beleid en praktijk
EU-OSHA directeur Christa Sedlatschek verwoordt het als volgt: "terwijl psychosociale risico's langzamerhand door beleidsmakers erkend worden als een belangrijk probleem, lijkt er een kloof te zijn tussen beleid en praktijk, gezien de manier waarop bedrijven met deze risico's omgaan. Veertig procent van de bedrijven zegt meer informatie en ondersteuning nodig te hebben bij het aanpakken van psychosociale risico's: we moeten meer doen om mensen beter bewust te maken van deze risico's en meer doen om bedrijven hulp te bieden bij het omgaan ermee, bijvoorbeeld door betere risicobeoordelingen, wijzigingen in de organisatie van het werk en scholing.’

De twee rapporten van EU-OSHA, het ene over het omgaan met psychosociale risico's op het werk en het andere over drijfveren en hindernissen bij het omgaan met psychosociale risico's, zijn een vervolg op de ESENER-enquête van EU-OSHA. Dit grootschalige onderzoek biedt een momentopname van de manier waarop managers en vertegenwoordigers van werknemers momenteel omgaan met gezondheids- en veiligheidsrisico's op de Europese werkplek, waarbij de aandacht vooral gericht wordt op het steeds groter wordende gebied van de psychosociale risico's.

EU-OSHA wil tijdens de in 2014-2015 te verwachten Healthy Workplaces Campaign (campagne voor een gezonde werkplek) praktische hulpmiddelen beschikbaar stellen voor het omgaan met psychosociale risico's.

Bron: EU-OSHA

Preventie en beleid