Gerechtsdeurwaarders ten prooi aan agressie en geweld

Kantoren voor gerechtsdeurwaarders beschermen hun medewerkers onvoldoende tegen agressie en geweld. Meer dan de helft van de onderzochte kantoren inventariseert de risico’s van agressie te weinig. Het merendeel heeft bovendien geen interne afspraken hoe met agressie en geweld om te gaan en medewerkers na een incident op te vangen.


Dat blijkt uit controles van de Arbeidsinspectie bij dertig van de honderdzestig organisaties. Zo’n 90 procent daarvan neemt niet genoeg maatregelen terwijl die wel nodig zijn. Uit onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken uit september van dit jaar bleek dat 92 procent van de gerechtsdeurwaarders te maken heeft met agressie en geweld. De Arbeidsinspectie heeft de gerechtsdeurwaarders die tekortschieten dan ook opgedragen binnen enkele maanden alsnog aan hun verplichtingen te voldoen.

De inspecties laten zien dat het vooral gaat om verbale agressie, zoals schelden, beledigen, bedreigen en intimideren. Medewerkers van gerechtsdeurwaarderskantoren melden incidenten lang niet altijd. Zij hebben vaak het idee dat agressie nu eenmaal bij hun werk hoort. Het is echter van groot belang dat alle incidenten worden geregistreerd en geanalyseerd, om het beleid en de maatregelen te kunnen afstemmen op de praktijk. Het is dan ook nodig deze medewerkers te stimuleren incidenten voortaan te melden.

De beroepsorganisatie van deurwaarders, de KBvG, zal de resultaten van het inspectieproject onder de aandacht van haar leden brengen en hen stimuleren extra maatregelen te nemen. De gerechtsdeurwaarders kunnen bij de te nemen maatregelen gebruikmaken van een elfstappenplan dat de Arbeidsinspectie heeft ontwikkeld (www.zelfinspectie.nl


Naar Factsheer Inspectieresultaten agressie en geweld bij gerechtsdeurwaardekantoren

Bron: Rijksoverheid

Preventie en beleid