Vrouwelijke docent Nehalennia ongelijk beloond

De Middelburgse scholengemeenschap Nehalennia discrimineert een vrouw door haar een lager salaris te bieden dan twee mannelijke collega’s voor dezelfde werkzaamheden. Dit oordeelt de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). De vrouw is aangesteld als docent en wordt betaald volgens de bijbehorende schaal. Twee mannelijke collega’s die werken op hetzelfde niveau krijgen een hoger salaris. Werkgevers zijn verplicht werknemers met hetzelfde functieniveau gelijk te belonen – ongeacht of zij man of vrouw zijn.


Feiten
De vrouw werkt parttime als eerstegraads docent Frans wanneer de scholengemeenschap haar een fulltime functie met vast contract aanbiedt. Voorwaarde is dat zij akkoord gaat met een functie als docent met de bijbehorende salarisschaal LB (voorheen schaal 10). De vrouw besluit het contract te tekenen. Later komt zij erachter dat twee mannelijke collega’s betaald krijgen als senior docent, salarisschaal LD (voorheen schaal 12).

Uit het oordeel blijkt dat de vrouw en haar mannelijke collega’s werkzaamheden verrichten die op hetzelfde niveau liggen. Toch krijgt zij minder betaald. De school heeft niet kunnen aantonen dat dezelfde beloningsmaatstaven zijn toegepast. Het verschil in salaris is daardoor niet te rechtvaardigen. Daarnaast blijkt dat er een verband bestaat tussen het geslacht van docenten en hun kansen op promotie naar senior docent, ook wel LD-functie, binnen de organisatie. Slechts één vrouwelijke docent zit in salarisschaal LD en in de vaksectie van de vrouw is de LD-functie niet opgevuld.

Oordeel CGB
De Commissie oordeelt dat de scholengemeenschap discrimineert bij zowel het vaststellen van het salaris als bij het promoveren van vrouwelijke docenten.

Onderzoek naar ongelijke beloning
Vrouwen verdienen nog altijd tussen de 5 en 9% minder dan mannen terwijl ze gelijkwaardig werk doen en evenveel ervaring hebben. In 2011 heeft de CGB een onderzoek uitgebracht naar ongelijke beloning. Uit dit onderzoek blijkt dat het toepassen van min of meer willekeurige beloningsmaatstaven vaker voor vrouwen dan voor mannen nadelig uitpakt. Deze ongelijke beloning varieert gemiddeld van enkele tientjes tot tweehonderd euro per maand. Lees meer over het onderzoek.

Campagne tegen discriminatie van vrouwen
Nog steeds worden veel vrouwen anders behandeld op de werkvloer dan mannen. Het komt nogal eens voor dat het hiervoor gebruikte excuus flauwekul is. En vaak is het ook nog eens onwettig. Volgens de Wet gelijke behandeling mogen werkgevers vrouwen niet anders behandelen omdat zij vrouw zijn. Daarom is de Commissie Gelijke Behandeling de campagne ‘Flauwekulexcuus’ gestart.

Bron: CGB

Preventie en beleid