Asbestbedrijf voor tweede maal stilgelegd

Beleid en overheid
Nieuwsartikel
Een asbestverwerkingsbedrijf uit Ede moet zijn asbestwerkzaamheden voor de tweede keer in een jaar tijd stilleggen.

Een Gelders asbestverwijderingsbedrijf mag twee maanden geen werkzaamheden met asbest of asbesthoudende producten verrichten. Het bedrijf moest de asbestwerkzaamheden in juli 2020 ook al een maand stilleggen. De Inspectie SZW heeft tot deze tweede stillegging besloten, omdat het bedrijf na de eerste straf geen poging ondernam om verdere asbestovertredingen te voorkomen.

Het asbestverwijderingsbedrijf uit Ede mag vanaf 1 april 2021 twee maanden lang geen asbestwerkzaamheden verrichten. De werkzaamheden met asbest of asbesthoudende producten van het bedrijf waren al eerder een maand stilgelegd. Niet lang na de eerste stillegging in juli 2020, constateerde een inspecteur dat het bedrijf op 18 augustus 2020 wederom in de fout ging. Dit keer bij asbestwerkzaamheden in Geldermalsen. Het bedrijf heeft geen adequate inspanningen gepleegd om verdere asbest overtredingen na de eerste stillegging te voorkomen.

Recidive

Voor de eerste stillegging in 2020 heeft de Inspectie SZW in 2015, in 2016, tweemaal in 2017, in 2018 en in 2020 overtredingen van het arbobesluit geconstateerd. Hiervoor heeft de Inspectie het recidiverende Gelderse bedrijf voor meer dan 55 duizend euro aan boetes opgelegd, voordat tot eerste stillegging werd overgegaan.

De duur van de tweede stillegging betreft een periode van 2 maanden en gaat in op 1 april 2021. De stillegging betreft alle werkzaamheden met asbest of asbesthoudende producten door en/of ten behoeve van het bedrijf uit Ede.

De Inspectie treedt hard op tegen onveilig verwijderen van asbest. Bedrijven die onveilig asbest verwijderen, kunnen boetes krijgen die oplopen tot 30.000 euro. Rommelen met asbest kan dus zomaar het einde zijn van een bedrijf. Daarnaast publiceert de Inspectie SZW de gegevens van bedrijven die een zware of ernstige asbestovertredingen hebben begaan.

Bron: Inspectie SZW

Lees meer op overzichtspagina Preventie