Concept akkoord latere verhoging pensioensleeftijd klaar

Beleid en overheid
Nieuwsartikel
pensioen, aow

Werkgevers en werknemers zijn het eens geworden het later verhogen van de pensioensleeftijd. Beide partijen staan ervoor dat de verhoging niet in 2021, maar in 2025 wordt verhoogd naar 67 jaar. Het voorstel ligt nu op het bureau van minister Koolmees van SZW.

In het voorstel staat ook dat zzp’ers een verplichte pensioensverzekering moeten. Er is nog geen sprake van een pensioenakkoord, stellen de partijen in een reactie tegen de NOS. Er wordt nog veel onderhandeld. Het concept- pensioenakkoord is slechts een tussenstand, maar er wordt volgens een bron wel vaart achter gezet. Toch zegt een andere bron van de NOS dat er inmiddels een aangepast akkoord op de onderhandelingstafel ligt.

Nog niet klaar
Volgens de betrokkenen is de samenhang tussen de aspecten van een nieuw stelsel nogal fors. Bovendien is het belangrijk om de details zorgvuldig uit te werken. De juridische voorwaarden om zzp’ers verplicht deel te laten nemen aan een pensioensverzekering, hebben bijvoorbeeld grote invloed op het wijzigen van de doorsneepremie. Overigens wil het kabinet graag van de doorsneepremies af, want deze is erg onvoordelig voor jonge deelnemers en te voordelig voor oudere deelnemers. Jongeren betalen in verhouding tot ouderen namelijk teveel. 

Nog wat gladstrijken
De onderhandelaars moeten het ook nog eens worden over de mate waarin het nieuwe pensioenstelsel is gebaseerd op solidariteit. Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk of de pensioensinleg in een grote pot gaat of wordt opgedeeld in verschillende spaarpotjes. Tussen deze twee keuzes liggen veel middenwegen, maar die hebben allemaal voor- en nadelen voor de mensen die door de onderhandelaars worden vertegenwoordigd.

Bron: NOS

Lees meer op overzichtspagina Preventie