Corona en privacy: Een lastige combinatie

Corona en privacy: een lastige combinatie

Er veel te doen over corona en privacy van medewerkers. Denk aan het temperaturen van medewerkers voor aanvang van het werk en de rol van de bedrijfsarts bij het testen. Maar ook hoe registreer je als iemand niet mag werken ivm quarantaine zonder dat de medewerker ziek is? En hoe zit het met de corona app en bijvoorbeeld de inzet van commerciële testen?

We gaan even kort terug naar de basis van de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG). Belangrijk is om duidelijk te formuleren met welk doel je persoonsgegevens wilt verwerken. Persoonsgegevens zijn gegevens die direct herleidbaar zijn tot het individu. Geanonimiseerde gegevens zoals een verzuimpercentage vallen hier niet onder, gegevens die zijn gepseudonimiseerd, zoals het gebruik van personeelsnummers, wel. 

Op basis van de AVG mogen alleen persoonsgegevens worden verwerkt met een duidelijk omschreven doel en dit doel moet ook gerechtvaardigd zijn. Voor rechtvaardiging gelden de zes onderstaande grondslagen van de AVG.

De zes AVG-grondslagen 

Het verwerken van persoonsgegevens mag dus alleen als het doel ook gerechtvaardigd is. De gegevensverwerking moet minimaal voldoen aan één van de zes AVG-grondslagen...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 236,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Beleid en overheid