Inspectie SZW: hardere aanpak voor minder ongevallen

Beleid en overheid
Nieuwsartikel
arboeidsongevallen, ongelukken

De Inspectie SZW gaat zich extra inzetten voor het verminderen van het aantal arbeidsongevallen. Dat kondigde Marc Kuipers, Inspecteur-generaal van de inspectiedienst, aan tijdens een Arbo-congres op 11 april. In 2017 werden er 4250 ongevallen gemeld.

Dat zijn zeven procent meer ongevallen dan in 2016, en die groeitrend blijft doorzetten. In 2016 steeg het aantal noteringen van gemelde ongevallen (13 procent) en het aantal slachtoffers (14 procent) ten opzichte van 2015. En dan te bedenken dat dit niet alles is, benadrukt de Inspectie SZW. Zo’n 40 procent van de ongelukken blijft namelijk buiten de boeken. Onbestaanbaar, vindt Kuipers het hoge aantal. ‘We gaan bedrijven hard aanpakken, desnoods via strafrecht.’ De harde aanpak start per 1 juli, als de nieuwe Arbowet precies een jaar van kracht is.

Meer mankracht

Kuipers is zich ervan bewust dat de extra maatregelen meer zullen vragen van zijn inspecteurs, die nu al te maken hebben met een te hoge werkdruk.  De oplossing ligt bij extra geld en meer mankracht, zegt hij: ‘Er komt 50 miljoen euro bij voor de Inspectie SZW en het aantal fte zal stijgen van 1.100 naar 1.500.’ Ondanks dat, wenst Kuipers zijn inspecteurs met een cynische toon veel succes. Er moeten namelijk 1,7 miljoen bedrijven worden gecontroleerd door een relatief klein aantal inspecteurs. ‘Wij kunnen ze nooit allemaal bezoeken.’

Bron: Aannemersvak

 

 

 

Lees meer op overzichtspagina Preventie