Nieuwe regels steigeropbouw van kracht

Beleid en overheid
Nieuwsartikel
steigers, Inspectie SZW

Per 1 januari moeten opbouwers rolsteigers voldoen aan een nieuwe regelgeving. De nieuwe richtlijn werd in 2016 al geschreven, maar de verplichting om hieraan te voldoen geldt pas sinds 2018.  Doel van de nieuwe regeling is het reduceren van valgevaar tijdens het werken met de steigers.

Jaarlijks vallen er gemiddeld twee doden en krijgen twee mensen blijvend letsel tijdens het opbouwen van rolsteigers. Om daar verandering in te brengen, moet er extra randbeveiliging komen. Denk hierbij aan dat de randbeveiliging (minimaal op heuphoogte) van een platform altijd moet zijn aangebracht voordat het volgende platform kan worden gebruikt. Dit voorkomt dat de steigerbouwer nooit meer op een losse vloer komt te staan. Hoe de nieuwe regels worden nagevolgd, verschilt per fabrikant. Maar kennis- en adviescentrum Voldanis publiceerde onlangs een generiek overzicht van de aanpassingen.

 

Naar Duits voorbeeld

De nieuwe veiligheidsrichtlijnen zijn een reactie op de veiligheidsslag die de Duitse steigerfabrikant Layher jaren geleden maakte. De Inspectie SZW was daar zo van onder de indruk, dat ze de veiligheidsvoorschriften van Layher gebruikten als blauwdruk voor de nieuwe regeling. Om de Nederlandse steigerfabrikanten de tijd te geven om aan de nieuwe regels te wennen, koos ze ervoor pas vanaf januari 2018 intensief op de nieuwe richtlijn te controleren.

 

Bron: Voldanis

Lees meer op overzichtspagina Preventie