Onveilige situaties bij verwijderen van asbest

Het verwijderen van asbest gebeurt nog steeds niet veilig genoeg. De Inspectie SZW legde negen keer het werk stil, omdat er te onveilig werd gewerkt.

Bij het verwijderen van asbest komen nog te vaak onveilige situaties voor. De Inspectie SZW controleerde op 76 locaties in de noordelijke provincies en dat  leverde in ruim 30% van de gevallen overtredingen op.

De asbestteams gingen op pad in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland en Overijssel. Op de locaties werkten in alle gevallen gecertificeerde asbestbedrijven. Maar toch bleek in 24 gevallen dat een inspectie niet overbodig was. Negen keer werd het werk stilgelegd omdat er te onveilig werd gewerkt. Zo werd regelmatig stofvorming niet voorkomen en werd onveilig gewerkt met verreikers. Dat zijn voertuigen die gebouwd zijn om zware lasten te tillen en te verplaatsen.

Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden. Om het doel van de overheid in 2024 te bereiken zal er eerst veel asbest verwijderd moeten worden. Dit klinkt natuurlijk logisch, maar bij het verwijderen van asbest komen gevaren kijken. Er komt veel kennis bij kijken en daarom is het saneren van asbestdaken vaak ook redelijk duur. Het verwijderen van asbest dient op de juiste manier te gebeuren. De overheid kan zelfs een boete geven als de verwijdering niet goed gebeurd.

Bron: Inspectie SZW

Beleid en overheid