Oog voor veiligheid van uitzendkrachten

De handreiking van de SER beschrijft hoe sectoren en bedrijven ervoor kunnen zorgen dat uitzendkrachten onder goede en gelijkwaardige omstandigheden starten. Waar de werkgever rekening mee moet houden.

De Sociaal-Economische Raad (SER) komt met de nieuwe handreiking Uitzendwerk. Deze is specifiek gericht op goede arbeidsomstandigheden voor uitzendkrachten en/of tijdelijke krachten. In deze handreiking staan per sector voorbeeldteksten die bedrijven in hun arbocatalogus kunnen opnemen.

De handreiking van de SER beschrijft hoe sectoren en bedrijven ervoor kunnen zorgen dat uitzendkrachten onder goede en gelijkwaardige omstandigheden starten. Waar de werkgever rekening mee moet houden. De handreiking is opgesteld in samenwerking met de Stichting DOORZAAM, een stichting gericht op het stimuleren van de duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten.

De handreiking biedt sociale partners op sectorniveau goede handvatten om in de eigen arbocatalogus afspraken te maken over de veiligheid en gezonde arbeidsomstandigheden van uitzendkrachten, tijdelijke krachten of nieuwe toetreders binnen bedrijven. Maar de handreiking is ook bruikbaar voor individuele werkgevers en werknemers.

De handreiking Uitzendwerk besteedt aandacht aan de positie van de uitzendkracht en aan het inwerken, instueren en begeleiden van deze uitzendkracht. De handreiking legt uit hoe bedrijven voorlichting kunnen geven over de arbeidsrisico’s en hoe zij het beste persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen verstrekken aan werknemers. Ook is de handreiking een houvast bij het melden en registreren van ongevallen. Verder staan in de handreiking voorbeeldteksten voor de arbocatalogi.

In de handreiking wordt ook gebruik gemaakt van de Arbochecklists van Stichting DOORZAAM. Met deze checklists worden in verschillende sectoren op overzichtelijke manier de gezondheid en veiligheid van uitzendkrachten in kaart gebracht.

Bron: Sociaal-Economische Raad

Beleid en overheid