Kunstmatige verlichting en gezondheidsrisico's

Verlichting

De laatste jaren is er toenemende aandacht voor de invloed van licht op de gezondheid van mensen. Het feit dat met onze kunstmatige verlichting de natuurlijke afwisseling van dag en nacht kan worden gemanipuleerd wordt steeds meer in verband gebracht met gezondheidsrisico’s. 

Overdag is de kwaliteit en intensiteit van het licht binnen ver onder de maat ten opzichte van het natuurlijke zonlicht buiten – licht dat nodig is om vitamine D aan te maken en de biologische klok te activeren zodat we overdag fysiek en mentaal goed kunnen functioneren. Dit is een belangrijk gegeven gezien het feit dat 90% van de dag binnen wordt gespendeerd. ’s Avonds brandt in huis veelal energiezuinige LED verlichting dat relatief veel blauw licht bevat, wat van nature alleen voorkomt in de ochtenduren. In de slaapkamer staan tv, tablet of telefoon nog aan waarvan het licht de slaap onderdrukt. Kortom: de blootstelling aan kunstlicht staat haaks op onze natuurlijke behoefte en verstoord het bioritme. Dat geldt zeker ook voor medewerkers in de nachtdienst. Zij werken bij kunstmatige verlichting tijdens uren waarop het lichaam is ingesteld op duisternis en slaap. Deze groep loopt dan ook relatief het...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 236,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Duurzame inzetbaarheid