Waarom het tijd is om te vertragen

Duurzame inzetbaarheid
Achtergrondartikel
Waarom vertragen goed voor je is

De wereld is geobsedeerd door snelheid. Alles moet sneller en er moet steeds meer gebeuren in minder tijd. Maar worden ons leven, ons werk, onze relaties daar echt beter van? Een zomerinspiratiefilmpje over waarom je niet moet wachten op een burn-out maar nu moet vertragen.

 

We rennen de hele dag, van afspraak naar afspraak en van deadline naar deadline. Wat we daarbij uit het oog verliezen, is de tol die we daarvoor betalen. Op het gebied van onze gezondheid, ons werk, relaties en omgeving. Vaak realiseren we ons dat pas als het lichaam zegt dat het zo niet langer kan en een burn-out je dwingt tot vertragen.

 

Wil je snel leven of goed leven?

Die vraag is waarschijnlijk niet moeilijk te beantwoorden. Want iedereen zou toch het liefste een goed leven hebben. Maar daarvoor moeten veel van ons waarschijnlijk vertragen. En dat is niet zo makkelijk. Ten eerste komt dat door de manier waarop onze maatschappij in elkaar zit en hoe we over tijd denken. Want tijd is geld. En omdat het schaars is, moeten we versnellen om er zoveel mogelijk uit te halen.

 

Maar wat als je, tegen alle stromen in, wel zou vertragen? Er zijn steeds meer mensen die dat doen en zij ondervinden dat het leven er beter van wordt. Ze eten beter, werken beter, hebben betere contacten. Makkelijk is dat niet. Want snelheid is leuk, het geeft je adrenaline. Bijkomend voordeel van het snelle leven is dat er geen tijd is om na te denken over de lastige zaken van het leven. Of je eigenlijk wel gelukkig bent, of je het juiste doet voor je omgeving. En daarbij: traag zijn staat in onze cultuur vaak gelijk aan lui zijn. En dat wil niemand zijn.

 

Dus we moeten af van dat taboe en onderscheid leren maken tussen ‘goed traag’ en ‘slecht traag’. Het goede traag is tijd vinden om problemen op je werk van verschillende kanten te bekijken, om echte gesprekken te hebben met de mensen om je heen, om je hoofd echt leeg te maken tijdens een lange wandeling. Dus ga op zoek naar je innerlijke schildpad en probeer af en toe te vertragen.

 

Bekijk hier het zomerinspiratiefilmpje van Carl Honore waarin hij uitlegt waarom traagheid zo belangrijk is (19 minuten)

 

Of bekijk hier de versie met Nederlandse ondertiteling

De perfecte balans tussen werk en privé
Zo stop je slechte vergaderingen
Alle regels over boord
Hoe stress je vriend kan worden 

Lees meer op overzichtspagina Preventie