Werknemers willen een betere levensbalans

Duurzame inzetbaarheid
Nieuwsartikel
balans werk privé, werkstress

Bijna een kwart van de werknemers wil in 2019 een betere balans vinden tussen werk en privé. Zo blijkt uit het onderzoek dat Panelwizard deed onder 1.050 Nederlandse werknemers vanaf vijfentwintig jaar, in opdracht van premiepensioeninstelling BeFrank.

Het onderzoekt toont de verwachtingen van werknemers over hun carrière in 2019, ook naar aanleiding van de huidige ontwikkelingen van de arbeidsmarkt. Eén van de voornemens van de werknemers is om een cursus, training of opleiding te volgen, 30% van de ondervraagden heeft deze doelstelling.

Voornemens
Om ervoor te zorgen dat er een grotere balans is tussen werk en privé worden er diverse stappen genomen. Zo is 18% van plan om gezonder te gaan leven op het werk en wil 17% minder overwerken. 14% zou het prettig vinden om leuke dingen te ondernemen met collega’s, terwijl 11% juist aangeeft dat zij op zoek willen gaan naar een andere baan.

Flexibelere werktijden
Verder valt op dat bijna de helft van de werknemers het achterhaald vindt om veertig uur per werk te werken. 57% zou zelfs helemaal niet van negen tot vijf willen werken. Het idee om de 40-urige werkweek te verkorten speelt al langer, zo pleitte de Australische ondernemer Steve Glaveski daar onlangs voor. (https://www.werkenveiligheid.nl/preventie/gezondheidsmanagement/pleidooi...)

Hoger salaris
Eén vijfde van de werknemers is van plan om een hoger salaris te vragen. Dat geldt vooral voor mannen, 30% tegenover 13% van de vrouwen. Het percentage mannen dat streeft naar een hogere functie is aanzienlijk hoger, 22% versus 10%. Commercieel directeur Jan Hein Rhebergen meldt op de website van BeFrank dat het belangrijk is om bij een arbeidsvoorwaardengesprek extra te letten op de pensioensregeling, zeker bij het overstappen naar een andere baan.

Bron: BeFrank

Lees meer op overzichtspagina Preventie