De risico's van medicijnen op de werkvloer

risico's van medicijnen en werk

Ruim een kwart van de Nederlandse bevolking slikt dagelijks medicijnen. Sommigen daarvan leiden tot verminderd reactievermogen of negatieve invloed op de concentratie. Wat kun je daarmee als preventiemedewerker? Dit artikel geeft een schets van de achtergronden en sluit af met enkele tips.

Er zijn ongeveer 11.000 verschillende medicijnen beschikbaar in Nederland. Dit zijn vooral middelen ter preventie van hart- en/of vaataandoeningen, chronische longziekten (COPD, astma) of diabetes/suikerziekte. Echter ook medicijnen ter voorkoming van depressies worden veelvuldig voorgeschreven: ruim een miljoen Nederlanders slikt antidepressiva. Daarnaast zijn er tal van andere aandoeningen waarvoor een deel van de Nederlanders behandeld wordt. De kans is dus groot dat je iemand die medicijnen gebruikt tegenkomt op de weg of op het werk. Veelal vormen medicijnen geen enkel (veiligheids-)risico. Sommige medicijnen leiden echter tot verminderd reactievermogen en geringere alertheid. Andere medicijnen hebben weer een negatieve invloed op concentratie- en/of gezichtsvermogen. Ook onhandigheid en een verminderde controle over arm- en beenspieren komen veelvuldig voor. Al deze bijwerkingen kunnen een...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 245,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Gezondheidsmanagement