Drugsgebruik opnemen in een PMO

Gezondheidsmanagement
Achtergrondartikel
drugs op de werkvloer

Het aantal werknemers in Nederland met een alcohol-, drugs- of andere verslaving wordt tussen de 3 en 6 procent geschat. Vaak wordt de verslaving pas opgemerkt als er een crisissituatie ontstaat. Toch komt het thema in PMO’s of Health Checks eigenlijk niet terug. Hoe richt je een PMO zo in dat je dit gevoelige en persoonlijke onderwerp wel mee kunt nemen?

Net zoals bij medicijngebruik kan ook het gebruik van drugs leiden tot gevaarlijke situaties. Dit zijn zowel gevaarlijke situaties voor het individu zelf, als voor de collega’s. Hoewel er een onderscheid te maken valt tussen soft- en harddrugs, kunnen de gevolgen op het reactievermogen en de concentratie vergelijkbaar zijn. Er zijn lichamelijke reacties zoals veelvuldig zweten, maar ook afwezig zijn. Andere mogelijke effecten van drugsgebruik kunnen zijn: regelmatig ziekmelden, vaker betrokken bij (bijna) ongevallen op het werk, een (negatief) effect op de werksfeer, verandering van gedrag en/of stemmingswisselingen.

Hieronder een kort overzicht van mogelijke kenmerken. 

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan voor

€ 233,00

p/jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet-en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Lees meer op overzichtspagina Preventie