Groene werkomgeving voor betere gezondheid

Natuurlijk ingerichte werkplekken dragen aantoonbaar bij aan gezondere medewerkers. De mens is gemaakt om in de natuur te overleven. We zoeken beschutting, uitzicht, leven met de seizoenen en voelen ons thuis bij het lichtverloop, de geluiden en de vormen van de natuur.

Hoe staat het met de gezondheid van de werknemers en kan de inrichting van de werkplek daar een positieve rol in spelen? Weinig bewegen, ongezond eten en een onnatuurlijke werkomgeving met voornamelijk kunstlicht; Dat is over het algemeen de werksituatie van de gemiddelde werknemer in Nederland. De campagne Natuurlijk Werkt stimuleert werkgevers om een groene werkomgeving te creëren. 

Eén op de zeven Nederlandse werknemers kampte vorig jaar met burn out-klachten, blijkt uit onderzoek van het CBS. Dat aantal stijgt jaarlijks: van 13% in 2014 tot 16% in 2017. Als je naar iemands ritme op een werkdag kijkt is dat niet verwonderlijk. De meesten van ons brengen het overgrote deel van de tijd binnen in een onnatuurlijke werkomgeving door. Werk is voornamelijk zittend, het eten is niet altijd even gezond en kunstlicht verstoort ons dag- en nachtritme. De gevolgen zien we niet alleen terug in burn-out cijfers, maar ook bij overgewicht en diabetes. De helft van de Nederlanders is te zwaar en maar liefst veertien procent heeft obesitas.

Natuurlijk Werkt
Het idee dat een groene omgeving winst kan opleveren voor de gezondheid, heeft inmiddels de Nederlandse overheid bereikt. Deze week startte het project Natuurlijk Werkt, en samenwerking van de overheid en de branchevereniging VHG, voor hoveniers, groenvoorzieners, boomspecialisten, dak- en gevelbegroeners en interieurbeplanters.

Natuurlijk ingerichte werkplekken dragen aantoonbaar bij aan gezondere medewerkers. De mens is gemaakt om in de natuur te overleven. We zoeken beschutting, uitzicht, leven met de seizoenen en voelen ons thuis bij het lichtverloop, de geluiden en de vormen van de natuur. Het natuurlijker maken van werkplekken en het stimuleren van gezonder gedrag zal het probleem van burn-outs echt niet van de aardbodem vagen.

Temperatuur
Uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen is de luchtvochtigheid in werkruimtes met planten gemiddeld 5 procent hoger dan in dezelfde ruimtes zonder planten. Gemiddeld, want in de winter scheelde dit in sommige gevallen zelfs 17 procent. Medewerkers ervaren de temperatuur in een kantoorruimte met planten minder snel als te warm of te koud. Planten maken je sneller tevreden over je eigen functioneren, er wordt minder gepiekerd en mensen beoordelen hun werkplek na beplanting als aantrekkelijker.

Op de site van Natuurlijk Werkt kan je de verzuimcijfers van jouw organisatie vergelijken met die van je eigen sector. Vier interventies zijn belangrijk voor een gezonde werkomgeving. Werknemers moeten in aanraking komen met natuurlijk daglicht, uitzicht en geluid. Beplanting op de werkvloer biedt meer zuurstof en een natuurlijk gevoel. Voor de werknemers zelf geldt: gezond eten en drinken, minder stress en meer rust en beweging.

Bron: Natuurlijk Werkt

Gezondheidsmanagement