Helft werknemers vindt bemoeienis over levensstijl goed

Meer dan de helft van de Nederlanders, 53%, vindt dat een werkgever een werknemers aan mag spreken op diens ongezonde levensstijl. Dat blijkt uit een onderzoek dat HR-dienstverlener Robidus hield onder 1.100 werknemers.

Uit datzelfde onderzoek blijkt dat één op de vijf werknemers vindt dat werkgevers werknemers kunnen dwingen hun ongezonde levensstijl te veranderen. Ook vindt 65% dat werknemers die in een moeilijke privésituatie verkeren, geholpen moeten worden door de werkgever.

Gezondheidsproblemen
Als er sprake is van gezondheidsproblemen die gevolgen hebben voor de werkproductiviteit, vindt  88% van de respondenten dat de werknemer dit kenbaar moet maken aan de werkgever. Het gaat hierbij om roken, overmatig alcoholgebruik en overgewicht, maar ook om geestelijke problemen als een burn-out. Dat zegt meldt Mick Netiv, de directeur van Robidus, tegen HR Praktijk. Bijna zeven op de tien werknemers wil dat werknemers verplicht worden om vroegtijdig mogelijke signalen van een burn-out aan te geven.

De huidige regelgeving omtrent bemoeienis
In datzelfde interview met HR Praktijk meldt Netiv dat, hoewel er al flink wat stappen zijn ondernomen, er nog winst valt te behalen omtrent het aanpakken van fysieke problemen op de werkvloer. Op dit moment is het volgens de wet verboden om je als werkgever te bemoeien met het privéleven van je werknemers. Zo kunnen werkgevers bij een ziekmelding niet vragen naar de klachten van de desbetreffende werknemer.

Bron: Robidus en HR Praktijk

 

Gezondheidsmanagement