Spoel waterleidingen na afwezigheid goed door

Gezondheidsmanagement
Nieuwsartikel
Wanneer waterleidingen een tijd niet gebruikt zijn, is het belangrijk deze goed door te spoelen. Dit voorkomt problemen met de waterkwaliteit door onder meer legionella. Door de maatregelen tegen het coronavirus is extra aandacht hiervoor belangrijk.

Vanaf het begin van deze week zijn de eerste versoepelingen van de Coronamaatregelen merkbaar; Basisscholen, kinderopvang en contactberoepen openen voorzichtig de deuren. Terwijl iedereen samen bezig is om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan, waarschuwen de drinkwaterbedrijven voor de niet gebruikte waterleidingen. De legionellabacterie kan door de stilstand van water groeien en gezondheidsproblemen veroorzaken.

Veel waterleidingen worden als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus op dit moment niet of weinig gebruikt. De kwaliteit van het water in de leidingen kan door langdurige stilstand afnemen. Denk aan waterleidingen in bijvoorbeeld scholen, zwembaden, kantoren, horeca, sportscholen en hotels. Het RIVM adviseert daarom om weinig gebruikte leidingen goed door te spoelen.

Legionellabacterie
Wanneer waterleidingen een tijd niet gebruikt zijn, is het belangrijk deze goed door te spoelen. Dit voorkomt problemen met de waterkwaliteit door onder meer legionella. Door de maatregelen tegen het coronavirus is extra aandacht hiervoor belangrijk. Ook al werken er in een kantoorgebouw enkele mensen wel. Zij gebruiken over het algemeen niet alle toiletten en kranen in het bedrijf. Werkt iedereen thuis en moet jij of één van je medewerkers of collega’s spullen ophalen? Drink dan niet gelijk water uit de kraan. Doorspoelen van de leidingen volgens onderstaand protocol is daarom sterk aan te raden.

Als water langere tijd stilstaat, is het niet meer vers en kan de waterkwaliteit negatief worden beïnvloed. De legionellabacterie, die de veteranenziekte kan veroorzaken, kan dan bij omgevingstemperaturen boven de 25 graden, groeien en een probleem vormen. Besmetting vindt plaats door inademing van zeer kleine waterdruppels, ook wel waternevel genoemd. De meeste mensen die in aanraking komen met legionella worden niet ziek, maar de bacterie kan griepverschijnselen of zelfs een longontsteking veroorzaken.

Doorspoelen leidingen
Drinkwaterbedrijven adviseren om de leidingen door te spoelen als het water langer dan een week niet is gebruikt. Volg hierbij de volgende stappen, om efficiënt en veilig te werk te gaan. Spoel allereerst de toiletten een keer door. Op deze manier ververst al een groot deel van het water in de leidingen. Open daarna alle koude en warmen kranen in het pand. Laat ze een minuut rustig doorstromen. Spoel ten slotte eventuele douches door. Houd de sproeikop onder water en leg een doek over de emmer. Op deze manier voorkom je verspreiding van waternevel en het risico dat je het inademt.

De richtlijnen over het doorspoelen van kranen gelden niet alleen voor de maatregelen rondom de coronacrisis. Ook wanneer je terug komt van vakantie of na installatie van een nieuwe kraan is het verstandig het water goed door te laten lopen.

Bron: Drinkwaterplatform

Lees meer op overzichtspagina Preventie