Winterse omstandigheden: help ook de handen van het personeel

Preventie van arbeidsgerelateerd handeczeem
Kapper

Handeczeem is de meest voorkomende werkgerelateerde huidaandoening. Belangrijk dus dat er aandacht wordt besteed aan preventie. Hoe kunnen werkgevers handeczeem zo veel mogelijk voorkomen bij hun personeel?

Introductie

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam en biedt bescherming tegen allerlei invloeden van buitenaf. De huid is ook kwetsbaar; in de winter hebben mensen meer last van droge handen en/of klachten passend bij handeczeem. Dat komt omdat de lagere luchtvochtigheid binnenshuis en koude buitentemperaturen de huidbarrière verminderen. Handeczeem is de meest voorkomende werkgerelateerde huidaandoening die vooral voorkomt in beroepsgroepen waarbij de huid veelvuldig in contact komt met irriterende en/of allergene stoffen. Daartoe behoren medewerkers in de sectoren industrie, zorg, bouw, schoonmaak, kapper, bakker, horeca, land en tuinbouw. Handeczeem veroorzaakt ziektelast, en kan ook nadelige invloed hebben op de productiviteit, verzuim of zelfs leiden tot arbeidsongeschiktheid. Preventie van handeczeem op het werk is daarmee in het belang van zowel de werknemers als de werkgever. In dit artikel lees je hoe organisaties praktisch invulling kunnen geven aan het...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 243,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Gezondheidsmanagement