In 2030 kan kwart van de werknemers door stress niet meer werken

De afgelopen 20 jaar is het aantal gevallen van burn-out verdubbeld. Een kwart van de werkenden ondervinden regelmatig stressklachtenen en daarmee is het beroepsziekte nummer één in Nederland.

De huidige aanpak van werkstress en burn-out schiet tekort. Zonder ingrijpen functioneert een kwart van de werknemers in 2030 beduidend minder of zit zelfs ziek thuis. Dit heeft gevolgen voor de economische groei in Nederland. Arbodienst Arbo Unie bepleit een doeltreffender aanpak om de oorzaken van stress te voorkomen en te verhelpen.

De afgelopen 20 jaar is het aantal gevallen van burn-out verdubbeld. Een kwart van de werkenden ondervinden regelmatig stressklachtenen en daarmee is het beroepsziekte nummer één in Nederland. Het aantal burn-out gevallen loopt in meerdere sectoren en leeftijdsgroepen verder op. Ondanks deze schrikbarende cijfers lijkt er weinig zorg te zijn voor de problematiek. 

Te weinig hulpbronnen
‘De traditionele blik om te kijken naar belasting versus belastbaarheid lost het probleem rondom stress niet op,’ zegt stressexpert prof. dr. Willem van Rhenen. ‘Het gaat niet om teveel werk of stressfactoren, maar om te weinig hulpbronnen of buffers waarmee mensen zich kunnen opladen of verweren.’ Van Rhenen is als Chief Health Officer verbonden aan Arbo Unie en roept werkgevers in Nederland op meer te doen om hun medewerkers te beschermen.

‘Kijk naar het gebrek aan hulpbronnen, zoals te weinig autonomie of verbinding, investeer in competenties, ga op zoek naar de talenten en vaardigheden van mensen,’ vervolgt Van Rhenen zijn oproep. ‘Vertrouw op de inzet en kracht van medewerkers en controleer veel minder. Geef mensen de ruimte en het gevoel dat ze invloed hebben op de eigen agenda. Maar vooral, geef complimenten en waardering en toon erkenning. Het lijkt eenvoudig maar wordt verbazingwekkend weinig toegepast.’ 

Mentale veerkracht
Arbo Unie pleit ervoor om veel meer in te zetten op preventie en het ontwikkelen van voldoende veerkracht bij werknemers. Waar het om gaat is dat werknemers over voldoende mentale kracht blijven beschikken, zowel in de werk- als privé-omgeving, als de mentale belasting toeneemt of aanhoudt. Alleen dan kunnen mensen op een gezonde manier omgaan met drukte of piekbelasting. Mentale kracht is te beïnvloeden door bijvoorbeeld te zorgen voor voldoende energiebronnen. Dit zijn zaken die energie geven. Zij vormen de buffer tegen energienemers. Dit voorkomt uitval en het verhoogt vooral de energie, het werkvermogen en de prestaties van de werknemers.

Bron: Arbo Unie

Lees ook het achtergrondartikel stress herkennen en reageren van Nicole Pikkemaat, adviseur/coach op het gebied van Arbeid en Gezondheid.

Psychosociale arbeidsbelasting