Arbeidsrisico’s van taakversnippering en multitasking

Taakversnippering als verborgen arbeidsrisico

Effecten van multitasking
Met name over multitasking zijn er meerdere onderzoeken die de negatieve effecten aantonen. Onze hersenen zijn niet geconditioneerd voor multitasking (John Medina, Brain Rules), het vertraagt ​​ons en verhoogt de fouten met maar liefst 50 procent (1). Andere studies vonden dat het IQ verlaagd wordt door langdurig multitasken. In die studie daalden de cognitieve vaardigheden tot een niveau van na een doorwaakte nacht. Het effect van multitasken was groter dan het effect van het roken van marihuana (2).

Van Compernolle (Ontketen je brein) komt de prachtig term “homo interruptus”. Een mens die zijn eigen intellectuele prestaties, gezondheid en veiligheid ondermijnt omdat deze zich niet bewust is van de (on-) mogelijkheden van ons brein. Volgens Compernolle spelen er in de huidige tijd twee grote problemen: te weinig tijd/rust voor het archiverend brein, en de aanslag op de capaciteit en effectiviteit van het reflecterend brein door multitasking. Het gevolg van deze problemen is dat de prestaties minder worden door de versnippering (“set-shifting” in de hersenen). Het effect is stressverhoging en versnelde uitputting van de energievoorraad.

De conclusie is...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 245,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Psychosociale arbeidsbelasting