Grensoverschrijdend gedrag: wat zijn de juridische kaders?

Agressie

De recente berichtgeving over het televisieprogramma De Wereld Draait Door (DWDD) heeft (opnieuw) de spotlights gezet op grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Dergelijke misstanden komen steeds vaker naar buiten; andere recente voorbeelden betreffen The Voice of Holland, Ajax, D’66 en NOS Studio Sport. Maar hoe zit dat juridisch: wat ben je verplicht als werkgever, welke maatregelen kun je nemen en wat zijn de mogelijke consequenties als je in gebreke blijft?

Het immens populaire televisieprogramma De Wereld Draait Door (DWDD) heeft recent een flinke smet op het blazoen gekregen, toen naar buiten kwam dat diverse medewerkers jarenlang zijn blootgesteld aan agressie en intimidatie. Zij werden vernederd en onder grote druk gezet door de presentator, zo volgt uit berichtgeving van de Volkskrant, terwijl leidinggevenden niet ingrepen of zelfs meededen met het ongewenste gedrag. Ook collega’s waren bang voor hun eigen positie en keken weg. Er was bij DWDD aldus sprake van een onveilige werkomgeving waarin macht en afhankelijkheidsrelaties en een extreme prestatiecultuur zorgden voor een giftige mix. Dit leidde tot (langdurige) uitval van werknemers, waarvan sommigen nog steeds de...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 245,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Psychosociale arbeidsbelasting