Grootste arbeidsrisico werkdruk wordt minder aangepakt

Werkdruk wordt minder aangepakt

De werkdruk wordt zowel door werkgevers als door werknemers als een belangrijk risico ervaren, dat echt aangepakt zou moeten worden. Toch gebeurt dat onvoldoende, sterker nog er is minder aandacht voor. En als het gebeurt wordt het vaak niet bij de bron aangepakt.

Werkdruk wordt gedefinieerd als een combinatie van hoge taakeisen en weinig autonomie (ook wel regelmogelijkheden genoemd) in het werk (Arbo balans TNO 2020). 36% van de werknemers vindt de taakeisen te hoog en 43% van de werknemers ervaart een lage autonomie (NEA 2021).

Werkdruk is een belangrijke veroorzaker van burn-out. Het percentage mensen met een burn-out is gestegen van 11% naar 17% sinds 2007 (NEA 2021). Burn-out is daarmee beroepsziekte nummer 1. Wat een burn-out is, waardoor het wordt veroorzaakt en hoe je het kunt herkennen is te lezen op de informatiepagina over burn-out op FNV.nl.

Uit onderzoek van de FNV blijkt dat 42% van de werknemers werkdruk een probleem vindt dat moet worden aangepakt. In de zorgsector en het onderwijs liggen deze percentages zelfs nog hoger (respectievelijk 54 en 47%, onderzoek veilig en gezond werken van de FNV in 2021). Helaas wordt werkdruk nog te weinig aangepakt. Werkgevers zijn...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 245,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Psychosociale arbeidsbelasting