Houd verzuim laag, met aandacht voor werkdruk

Griepklachten en corona blijven de belangrijkste oorzaken van verzuim.

Het gemiddelde verzuimpercentage steeg in oktober naar 4,8 procent. Griepklachten en corona waren de oorzaak van vier op de tien verzuimmeldingen. Het is niet de verwachting dat het verzuimpercentage de komende maanden daalt. Met de decembermaand op komst is het verstandig om te waken voor werkdruk.

Griepklachten en corona blijven de belangrijkste oorzaken van verzuim. Deze waren samen verantwoordelijk voor vier op de tien verzuimmeldingen in oktober. ‘In deze periode van het jaar is het normaal dat griepklachten zorgen voor meer verzuim,’ vertelt Jurriaan Penders, directeur medische zaken bij HumanCapitalCare. ‘De relatief grote stijging komt door een kleine piek in het aantal coronagevallen.’ Vanaf eind oktober neemt deze stijging weer af.

Psychische klachten

De verwachting is niet dat het verzuimpercentage in de komende maanden daalt. Het vervangen van werknemers die uitvallen, is door de krapte op de arbeidsmarkt lastig. En dat kan weer van invloed zijn op de werkdruk. Uit de cijfers die CBS en TNO eerder deze week publiceerden, blijkt dat werkdruk gepaard gaat met psychische klachten.

Penders: ‘Wij zien al enige tijd dat het psychisch verzuim toeneemt. In het begin van de coronapandemie ervoeren veel werkenden een betere balans, maar die hebben ze niet weten vast te houden. Dat kan onder andere komen doordat werknemers weer vaker naar kantoor gaan. Dat zorgt voor meer reistijd, meer prikkels en minder ruimte om zelf je tijd in te delen.’

Gezond en gemotiveerd werken

ArboNed en HumanCapitalCare zien een goede energiebalans als een belangrijke randvoorwaarde om gezond en gemotiveerd aan het werk te blijven. Penders: ‘In de basis hoeven werkdruk en stress niet ongezond te zijn. Maar als je energiebalans naar de verkeerde kant uitslaat, dan is de kans groter dat je dat wel zo gaat ervaren.’ Ga daarover met elkaar in gesprek. Dan kan je samen kijken naar hoe je kunt blijven doen wat bijdraagt en wat energie geeft. Dat lijken op het oog simpele oplossingen.

Bron: ArboNed

Psychosociale arbeidsbelasting